Handhygiëne en ziekenhuisinfecties
Er wordt veel over handhygiëne geblogd, en er wordt vaak gewezen op het gebrek aan goede studies over de directe relatie tussen de verbetering van de handhygiëne en de vermindering van infecties. In dat kader willen we graag deze quasi-experimentele studie aanraden van Kathy Kirkland en haar collega’s aan het Dartmouth College, die ze in december 2012 publiceerde in BMJ Quality & Safety journal.

De setting en de interventies worden duidelijk beschreven, er worden twee meetmethodes van handhygiëne gebruikt (directe observatie + gebruik van het handalcohol), infecties worden gedurende de gehele periode gemeten, en er is een uitvoerige discussie. Lees ook eens het  2011 Cochrane Review, CCC review over handhygiëne en de relatie tot ziekenhuisinfecties.

Print Friendly, PDF & Email