Als deskundige infectiepreventie hebben we de taak om verspreiding van micro-organismen, en dus ook bijzonder resistente micro-organismen, te voorkomen. Natuurlijk is het nog belangrijker om resistentie vorming zo veel mogelijk te beperken. Dus het voeren van een goed antibiotica beleid in het ziekenhuis en daarbuiten is essentieel.
Brad Spellberg schrijft in de New England Journal of Medicine van january 2013 een interessant perspectief over de “Future of Antibiotics and Resistance”.
Hij schrijft dat naast de geneeskrachtige werking van een antibiotica, antibiotica uitselecteert voor reeds bestaande resistentie bacterien in de populatie en in de natuur. Op zich niets nieuws, maar dit uitselecteren gebeurt niet alleen door de antibiotica die onterecht toegediend worden, maar ook door de antibiotica die noodzakelijk zijn voor de behandeling. Dus zelfs als er geen enkel antibioticum meer onterecht zou worden toegediend dan nog zal er resistentie optreden. Alleen kunnen we het iets langer uitstellen. Eigenlijk allemaal erg logisch, maar dit betekent wel dat we de strijd nooit kunnen winnen.
Hoe zit het dan met nieuwe antimicrobiele middelen? Als we die vanaf het begin dat ze in gebruik genomen worden terughoudend inzetten?
… Helaas, antimicrobiele resistentie bestaat al miljoenen jaren.
Kirandeep Bhullar et al publiceerde in PLOSone de ontdekking van resistentie genen in een ondergrondse grot die 4 miljoen jaar volledig afgesloten was van het oppervlakte. Dus er is zelfs al resistentie tegen de antibiotica die nu nog niet ontdekt zijn.
Des te schrijnender is dan het bericht dat 4/5e van alle antibiotica gebruikt wordt in de vlees industrie.
Note that that while human antibiotic use has leveled off at below 8 billion pounds annually, livestock farms have been sucking in more and more of the drugs each year—and consumption reached a record nearly 29.9 billion pounds in 2011. To put it another way, the livestock industry is now consuming nearly four-fifths of the antibiotics used in the US,  and its appetite for them is growing.
Om het dan toch maar van de positieve kant te benaderen, de deskundige infectiepreventie gaat steeds belangrijker worden! Resistentie is er, maar laten wij er voor zorgen dat de verspreiding voorkomen wordt.

auteur: Ina Willemsen
Consultant Infectiepreventie, Laboratorium voor Microbiologie en Infectiepreventie, Amphia ziekenhuis, Breda

 

 

Print Friendly, PDF & Email