Proefschrift: Microbiological safety in endoscope reprosessing.

Kovaleva gaat in op infecties en kruisbesmettingen die verband houden met endoscopische procedures. Besmetting en infectie kunnen samenhangen met het niet effectief kunnen verwijderen van bacteriën in de biofilm in de endoscoop. Kovaleva ontwikkelde een in vitro model om de effecten van desinfectie met perazijnzuur en drogen met verwarmde lucht te testen op biofilmvorming door micro-organismen die ze isoleerde uit besmette endoscopen. De hoge effectiviteit en het belang van een droogprocedure na een desinfectiefase van flexibele endoscopen tegen verschillende micro-organismen in biofilms werd in deze studie aangetoond.

Als bacteriën in een zogenaamde biofilm in de endoscoop niet goed verwijderd worden, bestaat de kans dat infecties van patiënt op patiënt worden overgedragen. UMCG-onderzoeker Julia Kovaleva bestudeerde welke bacterie de bron was voor een infectie onder verschillende patiënten en hoe flexibele endoscopen beter gedesinfecteerd kunnen worden.

Biofilmvorming in een endoscoop kan leiden tot het falen van de desinfectie en besmetting en infecties bij patiënten die worden behandeld met flexibele endoscopen met een biofilm. Microbiologische monitoring van het hergebruik van flexibele endoscopen is geschikt om besmettingen op te sporen en infecties te voorkomen of te beperken bij patiënten na endoscopische procedures.

Hieronder een aantal van de artikelen

‘Schoon’ is niet schoon genoeg

Mimicking disinfection and drying of biofilms in contaminated endoscopes

Is bacteriologic surveillance in endoscope reprocessing stringent enough

Print Friendly, PDF & Email