Hondenbaasjes delen meer huidbacteriën met hun hond dan met hun eigen kinderen. Dat blijkt uit een studie naar bacteriepopulaties in en op de lichamen van gezinsleden en hun trouwe viervoeters.

Onderzoekers van de Universiteit van Colorado beschrijven hun resultaten in het nieuwste nummer van het gratis toegankelijke tijdschrift eLIFE.

Ze vergeleken monsters van bacteriën uit poep, op de tong en op het voorhoofd en handpalmen bij zestig families met en zonder hond én van de poep, tong, voorhoofd en poten van die honden.

Op al die lichaamsplekken komen onschuldige en nuttige bacteriën voor. Deze micro-organismen spelen onder meer een rol bij de spijsvertering en ze werken samen met ons immuunsysteem om schadelijke micro-organismen buiten de deur te houden.

In totaal analyseerden de onderzoekers monsters van 159 mensen en 36 honden.

Huid
Vooral de huidbacteriën bleken sterk overeen te komen tussen verschillende gezinsleden. Dat effect bleek nog sterker wanneer het gezin ook een hond had. Sterker nog, de huidbacteriepopulaties van de gezinsleden leken meer op die van hun hond dan op die van elkaar. Ook was het zo dat partners met een hond meer bacteriesoorten deelden dan partners zonder hond.

De onderzoekers ontdekten ook dat de bacteriepopulaties op de huid en op de tong van kinderen nauwelijks verschillen van die van volwassenen, in tegenstelling tot de darmpopulaties. Waarschijnlijk verandert de darmpopulatie geleidelijk door het leven heen en veranderen de populaties op huid en tong veel sneller onder invloed van de omgeving.

Viezer
Overigens betekenen deze resultaten niet dat hondenbaasjes ‘viezer’ zijn dan niet-hondenbaasjes. Een hogere bacteriediversiteit is in dit geval niet schadelijk en biedt mogelijk zelfs voordelen, zoals weerstand tegen andere, kwalijke micro-organismen.

Bovendien, suggereren de onderzoekers, zouden de onschadelijke bacteriën afkomstig van de huisdieren het afweersysteem van jonge kinderen kunnen trainen waardoor die minder allergieën ontwikkelen. Kinderen die op jonge leeftijd veel contact hebben met huisdieren ontwikkelen minder allergieën.

Print Friendly, PDF & Email