Operatiejassen van papier raken minder vaak besmet met bacteriën dan wasbare OK-jassen van stof. Bovendien laten de wegwerpjassen minder vaak bacteriën door. Dat schrijven William Ward en zijn collega’s in Annals of Surgery (2013; epub 16 september).

Volgens de auteurs van Wake Forest University in Winston-Salem (VS) trekken veel orthopedisch chirurgen 2 paar handschoenen over elkaar aan om infecties te voorkomen, en vervangen veel chirurgen hun buitenste paar handschoenen tijdens de operatie, vlak voordat zij gewrichtsprotheses plaatsen.

Op zoek naar bewijs voor deze handelingen, verdeelden Ward et al. in hun eerste experiment 102 chirurgische teamleden (bij 51 orthopedische operaties) over 2 groepen. De ene helft moest 1 uur na de start van de operatie hun buitenste paar handschoenen vernieuwen, de andere helft niet. Op diverse momenten namen de auteurs kweekmonsters van mouwen en handpalmen, en zij noteerden het type OK-jas. Aan het begin van de operatie was 41% van de stoffen en 13% van de papieren schorten besmet met bacteriën, maar er waren geen besmettingsverschillen – mouw en handpalm – tussen wisselaars en niet-wisselaars.

De auteurs herhaalden dit handschoenexperiment vervolgens bij 251 chirurgen (142 casussen) die allemaal een papieren operatiejas droegen. Na ruim een uur opereren had 23% (handschoenen aangehouden) en 13% (handschoenen gewisseld) van de chirurgen een positieve handpalmkweek.

In een aanvullend laboratoriumexperiment liet geen van de 27 geteste papieren jassen bacteriën door, in tegenstelling tot 26 van de 27 herbruikbare operatieschorten.

‘Wij adviseren het gebruik van wegwerpbare papieren operatiejassen bij alle implantaatoperaties’, aldus de onderzoekers. Ook raden zij chirurgen aan om vlak voor het plaatsen van implantaten een nieuw paar buitenste handschoenen aan te trekken.

Print Friendly, PDF & Email