Leiderdorp – Achmea heeft aan Rijnland Ziekenhuis de landelijke Zorgveiligheidsprijs 2013 toegekend voor het project ‘Voorkomen van wondinfecties na een operatie’. Naast de eer heeft het ziekenhuis een wisselbeker en een geldprijs van vijfduizend euro gewonnen.

Iedere patiënt die wordt geopereerd, maakt kans een wondinfectie op te lopen. Dit is één van de meest voorkomende complicaties na een operatie. Een postoperatieve wondinfectie is niet altijd te vermijden, maar de kans hierop kan wel worden verkleind. In Rijnland Ziekenhuis is hiervoor een succesvol project opgestart. Door goede registratie, analyse van meetresultaten en het toepassen van verbetermaatregelen is het aantal wondinfecties in het ziekenhuis aanzienlijk gedaald.

‘Er is een multidisciplinaire commissie opgericht om de postoperatieve wondinfecties terug te dringen’, vertelt Gerda Lelieveld, deskundige infectiepreventie bij Rijnland Ziekenhuis. ‘Door deze multidisciplinaire aanpak werden verbetermaatregelen breed gedragen. Een simpele maar effectieve maatregel is bijvoorbeeld het minimaliseren van het aantal deuropeningen op een operatiekamer. Uit onderzoek blijkt namelijk dat bij minder deuropeningen het aantal infecties daalt’.

De jury van de Achmea Zorgveiligheidsprijs bestond uit vertegenwoordigers van onder meer de Inspectie van de Gezondheidszorg en de Nederlandse Patiënten Consumenten Federatie. Uit de negen genomineerde projecten koos de jury Rijnland Ziekenhuis als winnaar. Zij roemde het enthousiasme van de commissie en de betrokkenheid van de medewerkers van het ziekenhuis. Juryvoorzitter Ben Crul van Achmea: ‘Het is te zien dat patiëntveiligheid hoog in het vaandel staat bij Rijnland Ziekenhuis. Wij vinden het knap dat met minimale financiële middelen, maar met maximale energie het aantal infecties aanzienlijk is verminderd.’

Rijnland Ziekenhuis gaat de gewonnen geldprijs van 5.000 euro inzetten voor het delen van de kennis over postoperatieve wondinfecties. Hiervoor organiseert het ziekenhuis onder andere voor zorgverleners een symposium over wondinfecties en wondzorg op donderdag 27 maart 2014. Vanaf 1 januari 2014 kunnen geïnteresseerden zich inschrijven voor het symposium.

Print Friendly, PDF & Email